4.2 | Συχνές ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις

Η στάθμευση των αυτοκινήτων γίνεται στον χώρο εκτός των τειχών σε ειδικό υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Η στάθμευση είναι ελεύθερη. Ο λιθόστρωτος δρόμος που οδηγεί στην ακρόπολη δεν είναι κατάλληλος για επιβατικά αυτοκίνητα και ενέχει κινδύνους λόγω απότομων κλίσεων και στροφών, συνεπώς προτείνεται να επισκεφθείτε τα μνημεία πεζή.

Τα λεωφορεία, όπως και τα επιβατικά οχήματα, μπορούν να προσεγγίσουν με ασφάλεια τον χώρο στάθμευσης πριν τον ναό των Αγίων Αναργύρων. Ο λιθόστρωτος δρόμος που οδηγεί στην ακρόπολη δεν είναι κατάλληλος για λεωφορεία.

Όχι. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του είναι ελεύθερη.

Οι απότομες κλίσεις του λόφου στον οποίο εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι κατάλληλες για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Θα μπορούσε όμως κάποιος να επισκεφθεί, εάν διαθέτει κατάλληλο όχημα να επισκεφθεί την Βασιλική των Σερβίων και το περίπτερο πληροφόρησης από τον λιθόστρωτο δρόμο. Στο περίπτερο πληροφόρησης υπάρχει και πληροφοριακή πινακίδα σε γραφή braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η Καστροπολιτεία των Σερβίων είναι ένας ελεύθερος αρχαιολογικός χώρος και δεν διαθέτει WC ή αναψυκτήριο. Το εστιατόριο που βρίσκεται στον χώρο των Αγίων Αναργύρων είναι το κοντινότερο στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι χαραγμένες διαδρομές στον χώρο περιλαμβάνουν απότομη ανάβαση και πολλές σκάλες και δεν προτείνεται για επισκέπτες με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας. Οι επισκέπτες καλό είναι να έχουν προμηθευτεί νερό πριν την ανάβασή τους ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Υπάρχουν σε πολλά σημεία του αρχαιολογικού χώρου καθίσματα ανάπαυσης και παγκάκια, καθώς και ένα μεγάλο περίπτερο πληροφόρησης κοντά στην ακρόπολη των Σερβίων.

Η Καστροπολιτεία των Σερβίων είναι ένας ελεύθερος αρχαιολογικός χώρος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης δεν διαθέτει φύλακες ή ξεναγούς, αλλά έχει τοποθετήσει πληροφοριακές πινακίδες στα σημαντικότερα μνημεία της κύριας διαδρομής από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έως την Ακρόπολη. Εθελοντές του Δήμου Σερβίων βοηθούν κατά καιρούς τους επισκέπτες στην περιήγησή τους στον χώρο.

Οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, των Αγίων Θεοδώρων και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, είναι κλειστοί για λόγους ασφαλείας και ανοίγουν τις ημέρες που εορτάζουν και κατόπιν συνεννόησης με την Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Τα κλειδιά των ναών διαθέτει η εκκλησιαστική επιτροπή του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων (τηλ. 24640-22235 και imsk.gr).

Ναι, με την προϋπόθεση ότι οι φωτογραφίες προορίζονται για προσωπική σας χρήση και δεν γίνονται με επαγγελματικό εξοπλισμό. Για λήψη φωτογραφιών για εμπορική ή ακαδημαϊκή χρήση θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει, πριν την πραγματοποίηση των λήψεων, σχετική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.